top of page

​​Vaccination - Deworming - fleas

Vaccinatie honden                                    

Uw hond jaarlijks laten vaccineren met een cocktail-enting: is dit wel nodig? Vaccineren is goed, maar met mate: Men zegt eens in de 3  jaar is méér dan voldoende!!  ( Eigenlijk nog veel te veel )  Als de hond alle puppy entingen heeft gehad geeft dat een bescherming voor de rest van zijn leven.

Het vaccineren van onze hond is belangrijk, maar onderzoek toont aan dat het inentingsbeleid van de laatste jaren achterhaald is. Wij mensen laten ons ook niet elk jaar tegen polio en tetanus inenten. Omdat vaccinaties zéér belastend zijn voor uw hond, gaat men tegenwoordig uit van de gedachte” Zoveel nodig, maar zo weinig mogelijk, aangepast aan het individuele risico dat een hond zou kunnen lopen.

Onderschat de bijwerkingen van vaccinaties niet. Behalve de inentingsstof zitten in de prik namelijk chemische stoffen zoals Thiomersal wat bestaat uit organo kwikverbindingen , kankerverwekkende formaldehyde, paraffine, aluminium enz. die het immuunsysteem en de hersenen van het dier ernstig aan kunnen aantasten. Formaldehyde ( kankerverwekkend ) is net zo gevaarlijk als asbest en plutonium.  Men weet tegenwoordig dat tussen een heel aantal aandoeningen (bijvoorbeeld allergieën, epilepsie, auto-immuunziekten) en vaccinaties een oorzakelijk verband bestaat. Vooral de cocktail-entingen zijn zeer belastend voor de hond.

 

Ziekte van Weil / Leptospirose

Aangemerkt moet worden dat deze ziekte voornamelijk door de serovars-groepen, bratislava, sejroe, en saxkoebing wordt veroorzaakt, waar tegen de vaccinatie NIET beschermt, omdat deze groepen in de entstoffen die momenteel gebruikt worden, niet zitten.

 

Als u de hond laat enten voor de ziekte van weil, denkt u natuurlijk zo mijn hond is nu veilig, maar niets is minder waar. De dierenarts hoor je niet over, maar vaccinatie tegen weil (leptospirose) is een verraderlijke enting, omdat deze bij veel bacteriën gewoon niet werkt, en de hond gewoon deze ziekte op kan lopen.

 

De enting werkt maar bij enkele bacteriën, terwijl er momenteel wereldwijd 200 verschillende bacterie groepen bestaan. Het vaccin is inmiddels wel aangepast in Lepto 4 maar geeft geen garantie dat de hond weil niet zou kunnen krijgen.

 

Wie kunnen er Weil (L4 = leptospirose) krijgen?

Dieren die geen goed immuunsysteem hebben, Pups, oude honden en dieren die al gezondheidsklachten hebben (brokkeneters) door een verminderd immuunsysteem. Een gezonde vlees en bot etende hond zal hier niet gauw last van krijgen. Enig risico is laat in de zomer in stilstaand water, wat boven de 20 graden is, als er botulisme en blauw algen heerst. Dan kunt u de hond beter niet laten zwemmen in dit water, voor de rest loopt het niet met zo’n vaart. 

De vaccinatie tegen leptospirose (weil) kan de nieren,  hersenen en immuunsysteem van uw hond  beschadigen, de oorzaak is het kwik wat hier in zit. Deze enting is zéér belastend voor uw hond, en zeker niet ongevaarlijk. Tevens werkt deze vaccinatie niet preventief, biedt maar enkele maanden bescherming, daarna loopt hij weer onbeschermd rond.

Onze kinderen laten wij nooit spelen of zwemmen in vieze stinkende sloten waar ratten in zitten, als we de hond ook niet laten spelen of zwemmen in deze stinkende sloten is het risico op weil nihil. Honden mogen altijd zwemmen maar in open wateren, meren, of de zee dat is geen enkel probleem, daar zwemmen de kinderen ook in en worden ook niet ziek.

 

 

 

 

 

 

Vaccineren tegen kennelhoest

De meeste honden worden ingeënt tegen kennelhoest (= KC: Paraïnfluenza en Bordetella bronchiseptica de veroorzakers van kennelhoest), maar dit wil niet zeggen dat deze honden geen kennelhoest meer kunnen krijgen. Net als menselijke griep wordt ook kennelhoest veroorzaakt door verschillende varianten van verwekkers en het is niet mogelijk om tegen ál deze varianten te vaccineren. Gevaccineerd wordt dan ook alleen tegen de meest voorkomende stammen genaamd Bordetella en Paraïnfluenza.

Steeds meer hondenbezitters besluiten om niet te vaccineren tegen kennelhoest. Niet alleen omdat de enting geen 100% zekerheid biedt, ook omdat de risico's van eventuele bijwerkingen van een vaccinatie niet opwegen tegen de ziekte zelf. Kennelhoest is, helemaal wanneer het tijdig wordt aangepakt, namelijk geen ernstige aandoening. Het is te vergelijken met een verkoudheid of griepje bij de mens. Vaak is kennelhoest goed te behandelen en gaat het met wat rust en ondersteuning vanzelf weer over. Ook kan een verlaagde weerstand het effect van de vaccinatie alsnog tegenwerken. Veel hondenscholen en pensions stellen een enting echter nog steeds verplicht.

Weerstand, stress en kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Wanneer de weerstand van een hond, door wat voor oorzaak dan ook, is verlaagd is hij vatbaarder voor kennelhoest. Stress kan eveneens zo'n weerstandsdaling veroorzaken. Om een hond te beschermen tegen kennelhoest is het dan ook erg belangrijk om de weerstand op peil te houden. In principe heeft een gezonde hond die een goed, uitgebalanceerd dieet krijgt hier geen extra ondersteuning bij nodig. Soms kan de weerstand van een hond toch iets dalen, bijvoorbeeld tijdens de seizoenswisseling, na periode van ziekte of dracht. In dat geval kan een een goede multivitamine of een ander weestandverhogend preparaat als extra supplement worden gegeven.

 

Risico’s van vaccineren

In de loop der jaren is duidelijk geworden dat vaccinaties niet alleen maar voordelen hebben. Ze kunnen ook mogelijke andere gezondheidsrisico’s met zich mee brengen doordat het immuunsysteem herhaaldelijk op onnatuurlijke wijze wordt geactiveerd. Bovendien wordt er met de cocktailvaccinatie vaak tegelijkertijd tegen verschillende ziekten gevaccineerd. Helaas komt het ook veel voor dat dieren die niet helemaal gezond zijn ingeënt worden.

Het lichaam moet in deze gevallen op verschillende fronten tegelijk reageren waarbij er dingen mis kunnen gaan. Daarbij moet rekening gehouden worden met dat een bezoek aan de dierenarts voor de meeste dieren veel stress oplevert. Dit heeft ook een negatief effect op het afweersysteem.

 

Meestal zijn schadelijke gevolgen pas merkbaar op de langere termijn zoals de ontwikkeling van auto-immuunziekten, allergieën, en kanker. Soms zijn de reacties sneller te zien: diarree, braken, anafylactisch shock, toevallen of koorts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titerbepaling (zie Titer Testing)

Je kunt de dierenarts ook vragen om eerst een titerbepaling te doen. Dit is een bloedtest die de hoeveelheid antistoffen meet van Parvo, Hondenziekte en HCC (  Hepatocellular carcinoma/hepatitis) Bij voldoende weerstand hoef je niet opnieuw te vaccineren en kun je het jaar daarop opnieuw een titerbepaling laten doen.

 

Wat kun je verder doen om risico’s te beperken?
  • Vaccineer zo min mogelijk: steeds meer onderzoeken wijzen uit dat veel honden die op 1 jarige leeftijd gevaccineerd zijn tegen parvo, hondenziekte en HCC (= Hepatocellular carcinoma/ hepatitis) langdurig immuun zijn. Doe een titerbepaling om zeker te zijn van je zaak of hanteer de 1 keer in de 3 jaar termijn voor de cocktailvaccinatie.

  • Laat je hond alleen vaccineren als hij helemaal gezond is.

  • Combineer het zo min mogelijk met andere belastende stoffen zoals ontwormingen en vlooien- en tekenbestrijding.

  • Vaccineer waar mogelijk met enkelvoudige entingen met tussenpozen van enkele weken.

  • Ent alleen tegen kennelhoest als je dier een verhoogd risico loopt (kennel, shows).

  • De enting tegen Weil is erg belastend. Als je tegen deze ziekte ent is het aan te bevelen je hond vervolgens natuurgeneeskundig te begeleiden.

  • Laat Rabiës alleen vaccineren als je hond meegaat naar een buitenland waar dat geëist wordt.

  • Laat je je dier vaccineren, dan kun je ervoor kiezen om homeopatische middelen in te zetten om de belasting voor je dier zo klein mogelijk te maken.

Een vlooienmiddel bij een hond zonder vlooien is overbodig , en een wormenkuur terwijl de hond geen last heeft van wormen is van hetzelfde laken een pak. Er bestaat de mogelijkheid om een mestonderzoek te laten doen en deze op aanwezigheid van eventuele wormen te controleren.
Tip:
Denk eens aan het gebruik en aanbod van de vele natuurlijke producten die er bestaan en te koop zijn. Preventief behandelen met producten die gif bevatten is geen optie wij nemen immers ook geen paracetamol als we geen hoofdpijn hebben.....
44109337_2198918507054320_70285700856146
bottom of page