top of page

Puppy Advice & Tips

Jonge honden

Rust, reinheid en regelmaat zijn ook voor jonge honden belangrijke factoren. Een pup slaapt gemiddeld wel 14 tot 18 uur per dag! In de uren dat pups wakker zijn, spelen ze vaak erg veel en onderzoeken zij nieuwsgierig de wereld om zich heen. Daarnaast is de pup volop in de groei wat ook heel veel energie vraagt. Belast daarom je pup tot een jaar niet teveel. Train de pup het liefst gedurende meerdere korte periodes op de dag. Veel meer kan een pup nog niet aan. Na een activiteit slaapt je pup graag even bij. Geef hem daarvoor ook de rust en de ruimte. Pups die niet tot rust kunnen komen, worden vervelend. Het zijn net kleine kinderen. Een bench is zeer geschikt als je zelf in huis ook nog kleinere kinderen hebt, die graag met je pup willen spelen. Maak met hen de afspraak dat ze helemaal uit de buurt van je pup blijven op het moment dat hij in de bench is.

Het belang van slaap bij honden

Slaapgebrek heeft invloed op het leervermogen, de concentratie, het geheugen en de prestatie. Maar niet alleen daarop. Het heeft ook invloed op het afweersysteem (je wordt sneller ziek) en de manier waarop je je voelt. Je kunt je er moe, lusteloos en gestrest door gaan voelen. In extreme gevallen heeft het zelfs invloed op je sociale leven. Je bent veel prikkelbaarder en kunt daardoor veel minder hebben van de mensen om je heen. Tijdens de slaap verwerken de hersenen de gebeurtenissen van de dag en het lichaam kan tot rust komen, zodat we de volgende dag weer goed kunnen functioneren. Slaap is bij honden (net als bij mensen) van groot belang. Het zorgt ervoor dat ze lichamelijk en geestelijk gezond blijven.

HET EERSTE JAAR VAN EEN OPGROEIENDE PUP IS VAN CRUCIAAL BELANG

De socialisatieperiode is intensief en iedereen wil met de pup spelen, maar het is erg belangrijk dat deze beweging gedoseerd wordt en dat de pup ook de nodige tijd krijgt om te rusten.
Dit geldt zeker voor pups van grote rassen, deze lopen immers meer risico op het ontwikkelen van heup-, elleboogen/of schouderdysplasie. Deze ontwikkelingsstoornissen zijn deels erfelijk bepaald maar worden ook sterk beïnvloed door voeding en beweging (externe factoren).


Daarom geven wij u graag enkele tips mee:
  • Pup NIET te zwaar laten worden.

  • Pup NIET in en uit de auto enz. laten springen.

  • Pup NIET wild laten spelen met andere honden.

  • GEEN wilde spelletjes (balletjes, frisbee, stokken gooien).

  • Pup NIET overbelasten: wandelschema respecteren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wandelschema

We starten rond 8 weken met maximum 10 minuten wandelen, dus 5 minuten heen en 5 minuten terug, meerdere keren per dag.
Dit mag langzaam opgevoerd worden volgens dit schema:

5 minuten per maand, d.w.z.:

  • 2 maanden: 10 minuten

  • 3 maanden: 15 minuten

  • 4 maanden: 20 minuten

  • 5 maanden: 25 minuten

  • 6 maanden: 30 minuten enz. en dat zo'n 3 keer per dag.

 

Bouw 1 wandeling uit en hou de anderen kort.

De beweging wordt bij voorkeur gegeven op een stabiele, gelijke ondergrond (straat, voetpad); vermijdt zachte, ongelijke ondergronden (zeer belastend).
De uitjes tussendoor (om behoefte te doen) beperken tot de pup gedaan heeft wat hij hoort te doen, daarna weer naar binnen.
Dit bevordert ook het zindelijk maken. Een pup heeft vooral veel rust nodig om te groeien!

housetraining.jpg
bottom of page