

Nutrition advice
Waarom rauw?
Om deze vraag te beantwoorden beginnen we bij de voeding die tegenwoordig veel aan ons huisdier wordt gevoerd, namelijk brokken en blikvoeding. Met brokken en blikvoer krijgt uw huisdier wel voedingsstoffen binnen, en wordt er gezegd dat uw geliefde huisdier niets te kort komt.
Maar is dit wel zo?
Hoe groot uw hond ook is en welk jasje hij of zij aan heeft, het is en blijft een carnivoor we moeten de hond de voeding geven die moeder natuur hen heeft voorgeschreven en dat is rauwe gevarieerde vlees / vis voeding alleen daar kun je hem gezond mee maken en houden. Rauwe vleesvoeding het zij vers of diepvries vlees voor honden dat maakt niet veel uit honden halen vitamines en mineralen uit dierlijke eiwitten alleen dat kan ze gezond houden.
Er zijn twee soorten brokken
Op de markt zijn twee soorten brokken een geperste en geëxpandeerde brok. Deze laatste is vervaardigd onder hoge temperaturen, hierdoor gaan veel essentiële voedingsstoffen verloren.
Welke brok u ook voert ze hebben twee dingen gemeen
Ten eerste, zijn ze op de markt gekomen voor het gemak van de eigenaar, niet voor de gezondheid van uw huisdier. Niks is gemakkelijker dan brokken in een bak strooien of een blik open trekken voor de hond. Op de verpakking staat immers 'compleet menu', dus u hoeft nergens meer aan te denken. Volgens de producent komt uw hond niets tekort.
Ten tweede, en dat is misschien nog wel belangrijker: een brok of blikvoer is onnatuurlijk voor uw hond, van huis uit zijn het carnivoren en hun stofwisseling is gebaat bij vlees, bij voorkeur rauw, zodat zoveel mogelijk van de natuurlijke bestanddelen bewaard blijven.

Calorieën per 100 gram:
Witvis 75
Pens 99
Paard 99
Hert 114
Sardine 115
Konijn wild 133
Kalkoen 140
Geit 150
Kip 165
Rund 171
Konijn tam 173
Kwartel 190
Zalm 220
Eend 225
Fazant 229
Lam 243
Gans 340
Makreel 344
Dit is een indicatie.
Invloed op de voedingswaarde van het vlees wordt bepaald door een aantal factoren zoals welk vleesgedeelte van het dier, de leeftijd van het dier en het jaargetijde van de slacht (in de wintermaanden zijn de meeste dieren minder dik bevleesd).
Productieproces brokken en blikvoeding
Brokken en blikvoeding worden zodanig geproduceerd dat goede, essentiële voedingsstoffen die in vlees zitten verloren gaan. Na de bereiding zijn er aanzienlijk minder bestanddelen over waar uw hond of kat wat aan heeft. Om het voer weer op een acceptabel niveau te krijgen, worden vervolgens kunstmatige vitamine, mineralen en andere preperaten toegevoegd. Dezelfde bestanddelen waarvan er in het productieproces veel verloren zijn gegaan!
Tot slot, het is zowel voor de producent als de consument allebei handig als de voeding lang houdbaar is. Om de houdbaarheid te verlengen worden conserveringsmiddelen toegevoegd. Hiervoor worden dezelfde producten gebruikt die ook terug te vinden zijn in bestrijdingsmiddelen (o.a. BHA en BHT). Op de verpakking worden deze toevoegingen vaak onder een verzamelnaam genoemd, zoals "door de EG goedgekeurde anti-oxydanten". Opgeteld staat brok-en blikvoer wel erg ver van wat uw hond in de natuur zou eten.
Waarom essentieel?
Een carnivoor is een dier dat een spijsvertering heeft voor het opnemen en verteren van dierlijke vetten en eiwitten. En niet om granen en droog gekookt vlees te eten. Wij zien een wolf in de natuur tenslotte ook niet een maaltijd koken....
Kunstmatig voer maakt de spijsvertering van een carnivoor lui. Dit heeft als belangrijke consequentie dat de weerstand van het dier ook niet gevraagd wordt optimaal te presteren. Het eten wordt op een presenteerblaadje aangeboden en bevat misschien de juiste bouwstenen, maar niet in de juiste, natuurlijke samenstelling, zodat de weerstand wordt verlaagd. En een verlaagde weerstand vertaalt zich in allerlei klachten die wij aanduiden als 'typische' huisdierkwalen: doffe vacht (een zwarte hond moet glimmen), veel en overmatig verharen, of zelfs jeuk, hotspot, diaree enz.
Als de hond niet optimaal te eten krijgt, kan hij zich ook niet lekker voelen. Wij mensen worden ons er ook gelukkig meer en meer van bewust dat gezonde voeding essentieel is voor onze gezondheid (denk aan de opkomst van de bioindustrie), hoe we ons voelen en wat we presteren. Waarom gunnen we dat ook niet aan onze hond of kat?
De niet-waarde van granen
In brokken zitten heel veel granen. Granen bevatten veel koolhydraten en dat is bij uitstek een onnatuurlijke energiebron voor een carnivoor. In de natuur eet een hond hooguit graan als maaginhoud van een prooi en dus in kleinere hoeveelheden en altijd in combinatie met meer vers vlees. Honden die allergisch reageren op brokken hebben vaak een allergie voor granen of voor de gebruikte kunstmatige toevoegingen. Brokken bevatten bovendien eiwitten met een lage biologische waarde. Het eiwit in vers vlees is rijk aan essentiële aminozuren en in een verhouding die het dichts het lichaamseiwit benadert.
Vaak wordt beweerd dat brokvlees goed is voor tanden, omdat het hard is. De brokken zijn inderdaad hard, maar worden bij vermenging met speeksel plakkerig, denk aan de biscuitjes die wij zelf vaak eten. Wij poetsen onze tanden, maar bij uw hond blijft er zeker etensresten in het gebit achter en ontstaat tandplak en tandsteen. In de natuur poetst een hond zelf zijn tanden, door op botten te kluiven en grote stukken vlees te verscheuren. Ook bij het voeren van gemalen vers vlees zal dit niet aan de tanden blijven plakken.
Fabrieksbrokken
De meeste brokken bevatten 20% vlees. Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een hond van nature een vleeseter is. In brokken zit veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, hondachtige en de wolf. Maar het komt in grote hoeveelheden voor in de brokken. Meestal zo rond de 50% van het totaal. Een hond haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie.
In alle brokken zitten antioxidanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van chemische antioxidanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine en Prohylgalaat. Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxidanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert/wil gaan voeren, kunt u dus beter voor een merk kiezen waarbij natuurlijke antioxidanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken 'Door de EEG goedgekeurde antioxidanten bevat' dan moet u weten dat ook de chemische antioxidanten door de EEG goedgekeurd zijn.
Combinatie brok en vers vlees
Als u hiervoor kiest geef deze echter nooit tegelijk, brokken hebben namelijk een heel ander verteteringsproces dan vers vlees. Het is dan beter om bijvoorbeeld 's morgens brok te geven en 's avonds (minimaal 8 uur later) het verse vlees.
Allereerst verteren brokken en vers vlees allebei anders. Brokken bijvoorbeeld bevatten erg veel koolhydraten. Veel koolhydraten zorgen voor een geringe afscheiding van maagsappen en dit maagsap is dan ook minder zuur (pH waarde van rond de 5) terwijl vers vlees voor een grotere afscheiding van maagsappen zorgt. En tevens is dit maagsap zuurder (pH waarde van 1). Wanneer je brokken geeft, is het maagzuur van de hond minder zuur en komt er dus minder maagsap vrij. En vers/rauw vlees heeft om optimaal te kunnen verteren een zuur maagzuur nodig. Door deze combinatie kan de hond ook winderig worden.
NRV - KVV - BARF
Er zijn tegenwoordig ook steeds meer commerciële aanbieders van vers vlees voor honden. Binnen de vers vlees hondenvoeding wordt onderscheid gemaakt tussen NRV (Natuurlijk Rauwe Voeding), BARF (Bones and Raw Food) en KVV (Kompleet Vers Vlees). Bij NRV worden hele prooidieren gevoerd en worden geen groenten toegevoegd. Bij BARF word het dieet samengesteld door toevoeging van verschillende voedingscomponenten (zoals spiervlees, orgaanvlees, botten en groenten) op basis van percentages. KVV is gemalen, ingevroren, kant en klaar hondenvoer en bevat dus geen herkenbare stukken vlees meer zoals bij BARF en NRV wel het geval is. Ook aan KVV hondenvoeding wordt groente toegevoegd. Let op sommige soorten BARF zijn verhit, deze vernietigen veel voedingsstoffen zoals eiwitten, deze veranderen van structuur en hierdoor zijn ze moeilijk verteerbaar.
Als verse hondenvoeding voor gezelschapsdieren mogen volgens de wet alleen vleesgrondstoffen worden gebruikt van een kwaliteit als zijnde geschikt voor humane consumptie. Vanwege het voor honden vrijwel altijd fataal verlopende Aujeszky-virus mag aan honden géén rauwe dierlijke varkensproducten worden gevoerd.
Samenstelling hondenvoer
Hondenvoer moet zijn samengesteld uit de volgende 6 groepen voedingsstoffen: water, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. En dat in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Hieronder volgt een korte uitleg van ieder van deze 6 groepen voedingsstoffen.
Water
Water is nodig in het lichaam voor transport van voedingsstoffen naar weefsel, houdt de lichaamstemperatuur op peil en helpt bij de vertering van andere voedingsstoffen. Water is de meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven. Een hond sterft al bij verlies van 15% van de hoeveelheid water in het lichaam. Er moet altijd water voor de hond klaarstaan, maar als u droogvoer kiest let er dan speciaal op dat de waterbak rond etenstijd steeds vol is.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn korte of langere ketens van suikers en kennen we als ‘snelle’ energieleveranciers. De snelste energieleverancier onder de koolhydraten is bekent onder de naam druivensuiker. Honden hebben koolhydraten niet echt nodig, omdat ze via hun eigen stofwisseling in staat zijn andere voedingsstoffen in bijvoorbeeld glucose om te zetten. Toch zijn koolhydraten goede energieleveranciers. Bovendien bevat voeding waarin natuurlijke koolhydraten zijn verwerkt voedingsvezels, die van belang zijn voor een goede darmwerking.
Eiwitten
Eiwitten heeft de hond nodig als bouwstenen voor opbouw en herstel van veel weefsels zoals spieren, pezen, huid, haren en bloed. Ze zorgen samen met andere voedingsstoffen voor de vorming van enzymen en hormonen, die de stofwisseling regelen. Eiwitten zijn nodig bij de vorming van antistoffen, die helpen infecties te bestrijden en ze kunnen worden gebruikt om energie te leveren.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld afkomstig uit soja en zijn van mindere kwaliteit dan dierlijk eiwit, omdat niet alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn in plantaardige eiwitten. Bij een tekort aan eiwitten of eiwitten van mindere kwaliteit kunnen er problemen ontstaan bij de opbouw van weefsels, de stofwisseling en het afweermechanisme tegen ziekten. Dit kan zich uiten in slechte eetlust, slechte groei of zelfs vermagering en een slechte conditie van de vacht.
Vetten
Vetten zijn eigenlijk de belangrijkste leverancier van energie. Vetten in de voeding voorzien uw hond van 2,25 maal meer calorieën per gewichtseenheid dan eiwit of koolhydraten. Een tekort aan essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6 vetzuren) uit zich in huidbeschadigingen, een slechte conditie van de vacht en kan zelfs leiden tot voortplantingsproblemen. Daarnaast zijn vetten betrokken bij de absorptie, opslag en transport van de in vet oplosbare vitaminen (Vitamine A, D, E en K).
Mineralen
Mineralen vervullen vele functies in het lichaam. Zo zijn calcium en fosfor belangrijk voor het skelet en het gebit en zijn natrium en kalium belangrijk voor het regelen van de juiste vochtbalans. Ook zijn mineralen nauw betrokken bij de stofwisseling.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen macromineralen en micromineralen ofwel spoorelementen. De macromineralen moeten in grote hoeveelheden in de hondenvoeding aanwezig zijn: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloor, en zwavel. De micromineralen of spoorelementen moeten in veel mindere hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn: ijzer, koper, zink, mangaan, molybdeen, selenium, kobalt en jodium. Andere spoorelementen die pas relatief recent zijn ontdekt zijn: fluor, chroom, nikkel, silicium, tin en vanadium. Over de functie van deze relatief nieuwe spoorelementen is nog maar weinig bekend.
Het is heel belangrijk dat de mineralen in de goede verhouding en in de juiste hoeveelheden in het hondenvoer aanwezig zijn. Bij een honden die bijvoorbeeld alleen maar spiervlees te eten krijgen, ontstaat een tekort aan calcium. Het lichaam zal calcium uit de botten halen, omdat het lichaam de calcium toch nodig heeft. Het skelet wordt ontkalkt, waardoor gemakkelijk botbreuken kunnen ontstaan. Dit wordt ‘all meat syndrome’ genoemd en is typisch een ziekte voor pups. Omdat tegenwoordig vaker gebruik wordt gemaakt van volledige hondenvoeding, komt dit steeds minder vaak voor. Een teveel aan calcium kan echter ook botproblemen opleveren.
Vitaminen
Vitaminen spelen een heel belangrijke rol bij allerlei biochemische processen en kunnen door het lichaam niet aangemaakt worden. De dagelijkse behoefte aan vitamines is zeer gering en bedraagt vaak slechts enkele mg per dag. Algemeen geldt dat een tekort maar ook een overdaad aan vitaminen schadelijk kan zijn en op den duur de dood tot gevolg kan hebben.
Vitamines worden opgedeeld in vet-oplosbare en water-oplosbare vitamines
Vet-oplosbare vitaminen
Vitamine A
Vitamine D
Vitamine E
Vitamine K
Water-oplosbare vitaminen
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B2 (Riboflavine)
Nicotinezuur
Pantotheenzuur
Vitamine B6 9Pyridoxine)
Biotine
Foliumzuur
Vitamine b12 (Cobalamine)
Vitamine C (Ascorbinezuur)
Choline

KVV: Vers vlees voeren
Hoe werkt het?
1. Bewaar de KVV in de vriezer.
2. Verdeel de KVV in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te
snijden.
3. Haal de dag van tevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4.Vers vlees kan het beste op kamertemperatuur worden geven. Het belast de organen, zoals de nieren, minder.
5. Vermijd eenzijdigheid want in de natuur heeft het dier immers ook steeds een andere prooi.....
Opmerking:
Veel vleesaanbieders hebben tegenwoordig de keuze tussen 'vleesworsten van 200/250 gram, 500 gram en 1000 gram. Een aantal leveranciers maken ook 'plakken' van 100 gram.
Tip:
-
Nooit het vlees ontdooien of opwarmen in de magnetron.
-
Nooit kokend of te heet water over het vlees doen want hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren.
-
Nooit rauw vlees OPNIEUW invriezen!!
Hoeveel en hoe vaak voeren?
De volgende richtlijnen gelden voor KVV en voor zelf samenstellen, je kunt de exacte hoeveelheden aanpassen aan de behoefte van het dier. Wordt je dier te dik, dan geef je wat minder en vice versa.
Dit zijn richtlijnen, maar hoeveel een hond nodig heeft verschilt erg per hond, hoe is het metabolisme, hoe actief is de hond: hoe dik is de vacht, hoe groot is de hond, hoe beweeglijk of nerveus is de hond, et cetera. Daarnaast is het ook nog afhankelijk van de voeding: hoeveel calorieën zitten erin, hoeveel koolhydraten zitten er in.
Opmerking:
Molossers en Mastiff-achtige honden zijn veelal gevoelig voor heupdysplasie daarom is een goede kwaliteit voeding, en een juiste hoeveelheid voer van belang. Het is zorg dat de hond niet te snel groeit, te hard groeien en overgewicht bëinvloeden beiden het optreden van HD ten nadele. Bekend is dat honden die 'fout' gevoed worden (onbeperkt eten en/of tafelvoeding) beduidend meer lijden aan HD dan bij honden waarbij de voeding in ogenschouw wordt genomen.
Tijdens de groei van het bot wordt steeds kraakbeen omgezet in bot: zowel in de groeischijf als bij de uiteinden van alle botten. Verbening van het kraakbeen kan verstoord worden door voedingsfouten. Met name teveel energie, teveel Calcium (kalk), een foutieve Calcium/Fosfor-verhouding en te veel of te weinig vitamine D kunnen deze verbening met grote gevolgen verstoren.
Voedingsschema vers vlees:
Pup:
Tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht.
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht.
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht.
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht.
Aantal voedingen:
Tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag.
6- 12 maanden: 2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag.
Volwassen hond:
Voor honden die het juiste gewicht hebben, dus niet te vet of te mager zijn, geeft u 20 gr/per kilo lichaamsgewicht van uw huisdier. Dus de hond weegt 40 kg. Voorbeeld : 40 x 20 gram - 800 gram vlees per dag. Dat kan dus meer of minder zijn afhankelijk van de leeftijd of de activiteiten van uw huisdier.
STELREGEL: VOEREN DOE JE MET JE OGEN
Een optimaal menu bestaat uit:
-
Wissel sowieso diersoorten af, ook als het merk zegt compleet te zijn met een premix.
-
Af en toe vette vis (ongeveer 1 keer per week is prima).
-
Af en toe een eitje = 1 keer per week 1 ei is voldoende voor een hond met een lichaamsgewicht van 10 kilo.
-
Voor de hond een beetje groente (maximaal 15%).
-
Voor de hond zo’n 10% pens.
-
Vermijd granen en suiker.
-
Regelmatig een goede probiotica geven voor een optimale darmfunctie zoals verse ongekookte zuurkool of cottage cheese.
Termen op de verpakking
Er worden verschillende termen gebruikt door de fabrikanten, hier een korte uitleg.
Compleet
Als er ‘compleet’ in de naam van de voeding staat, is er een mix van voedingsstoffen toegevoegd (een premix) of zijn er analyses gedaan waaruit blijkt dat alle essentiële voedingsstoffen er in voldoende mate inzit. Helaas zijn er uitzonderingen en noemen sommige fabrikanten hun voeding compleet zonder dit te kunnen onderbouwen.
Enkelvoudig
Deze term wordt op verschillende manieren gebruikt. Soms betekent het dat er maar 1 diersoort inzit, je moet dan afwisselen tussen verschillende diersoorten om compleet te voeren. Soms betekent het dat het in zijn geheel niet compleet is, ook niet bij afwisseling van diersoorten, omdat niet alle vleesproducten (bot, orgaan, spiervlees) erin zitten.
Mix
Dit betekent dat er meerdere vleesproducten gemalen en gemixt zijn. Eigenlijk zijn alle KVV'S een mix. Het zegt niets over het wel of niet compleet zijn.
Pluspunten van natuurlijke voeding
Men denkt vaak is rauwe vleesvoeding niet gevaarlijk i.v.m. bacteriën, virussen, parasieten en wormen, nee het tegendeel zelfs honden kunnen uitstekend overweg met deze ziekmakers, zo ook salmonella, camplyobacter, MRSA, zijn voor ons mensen erg gevaarlijk maar niet voor de hond.
Waarom is rauw vlees een noodzaak om dit te voeren, ten eerste om hem gezond te houden maar er is nog een hele belangrijke reden om rauwe vleesvoeding te geven en dat is om de maagzuur PH waarde laag te houden, een vleeseter heeft altijd een lage PH waarde zuur tot extreem zuur dit ligt bijna tegen het zoutzuur aan.
Dit zuur is natuurlijk nodig om grote stukken vlees en bot te verteren want alles moet binnen 24 uur het lichaam weer verlaten hebben en dat kan alleen met heel sterk zuur alleen dit sterke zuur kan grote stukken vlees en bot oplossen in de maag.
Maar net zo belangrijk is dit zuur om ziektes te voorkomen, alles wat leeft zoals bacteriën, virussen, parasieten en wormen die in de maag terecht komen worden zo direct gedood, in dit bijna zoutzuur is leven niet mogelijk geen enkele ziekmaker kan de maag passeren en naar de darmen gaan dat is haast onmogelijk,deze ziekmakers kunnen dan ook geen schade meer aanrichten en de hond ziek maken.
Honden eten vaak van alles op wat ze vinden een dood konijn of muis en drinken uit plassen en sloten waarin het wemelt van de ziekmakers maar daar heeft een gezonde vlees etende hond totaal geen last van dat heeft niet eens invloed op de ontlasting.
Dat is ook de reden waarom wolven met hun kroost gewoon ook kadavers kunnen eten een grote bacterie boel maar ziek worden doen ze zelden of nooit, ze drinken ook gewoon vies water ook dat is geen enkel probleem.
Kortom
De hond wordt gevoed met lichaamseigen stoffen.
Natuurlijke voeding voorkomt gewrichtsproblemen door het perfecte evenwicht tussen fosfor en calcium.
Natuurlijk voer voorkomt een snelle groei waardoor u de hond groeipijnen bespaart.
Natuurlijke voeding voorkomt voedingsallergie.
Natuurlijke voeding zorgt voor een beter leervermogen en een betere concentratie van de hond.
Natuurlijke voeding leidt tot een betere conditie en een beter uithoudingsvermogen van de hond.
De hond heeft een betere weerstand tegen bacteriën en parasieten.
Door de variatie en de perfecte balans van de verschillende voedingselementen zullen ouderdomsverschijnselen minder snel optreden.



Onze honden en pups voeren wij met de volgende merken:
Dogmeat - Kiezebrink - Natuur & Dier



Waarop moet je letten en wat kan je beter niet geven
Aardappelen (rauwe)
Rauwe aardappelen zijn giftig voor een hond, met name de schil en de uitlopers (spruiten) zijn erg giftig door het aanwezige solanine. Solanine wordt gevonden in planten die behoren tot de nachtschadefamilie (Solanaceae), zoals de aardappel. Hoe groener de schil van een aardappel is, des te hoger de concentratie solanine in de aardappel zal zijn. Solanine wat dus voornamelijk in de aardappel zit veroorzaakt mogelijk een branderig en scherp gevoel in de keel, diaree, misselijkheid, versuftheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen ( maagproblemen (necrose) en breekt het de rode bloedcellen af). Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.
Opmerking:
Gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!
Alcohol
Het is eigenlijk wel logisch dat alcohol slecht is voor honden. Alcohol kan bij de mens immers ook veel schade aanrichten in het lichaam. Aangezien honden een kleine(re) lichaam hebben, treed er bij hun veel sneller schade op. Vooral de lever is erg gevoelig voor beschadiging. Maar alcohol kan tevens diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken.
Opmerking:
In het ergste geval kan een hond overlijden na het drinken van alcohol. Bij kleinere honden wordt er meer schade in het lichaam aangericht dan bij grote honden.
Avocado's
Avocado's bevatten (voor veel zoogdieren en vogels) het giftige vetzuur persine. Persine kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen. Vergiftiging symptomen zijn diarree en overgeven. Ook kan binnen 24 tot 48 uur hartfalen ontstaan. Hartfalen is te herkennen door sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping in vitale organen zoals longen en hart maar ook in de buikholte, blauwverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, en verminderd uithoudingsvermogen.
Opmerking:
Zowel het vruchtvlees, de pit als de schil bevatten persine!!
Cafeïne
Cafeïne is giftig en kan bij een te hoge dosering dodelijk zijn. Symptomen die optreden bij een cafeïnevergiftiging zijn versnelt ademhalen, snelle hartslag, onrustig gedrag, inwendige bloedingen, trillen en ongecontroleerde spierbewegingen. Er bestaat geen tegengif of behandeling tegen een overdosis cafeïne.
Enkele producten die cafeïne (kunnen) bevatten:
-
Koffie
-
Thee
-
Energie drankjes
-
Cola
-
Choclade
Champignons
Champignons en paddenstoelen zijn voor honden dusdanig giftig dat ze er zelfs aan kunnen overlijden, zij veroorzaken een shock die uiteindelijk dodelijk is voor honden.
Chocolade
Chocolade lijkt een onschuldige zoete lekkernij maar niets is minder waar, chocolade is voor een hond juist één van de gevaarlijkste voedingsmiddelen die hij kan verorberen en dat terwijl honden stapelgek zijn op chocolade. Melkchocolade is minder schadelijk dan pure chocolade omdat eerstgenoemde minder theobromine en cafeïne bevat. Zo is ± 10 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht al dodelijk voor een hond, bij melkchocolade is dit ± 50-100 gram per kg lichaamsgewicht. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade (giftige stoffen) die een hond naar binnen heeft gekregen, dienen de volgende symptomen zich vaak in onderstaande volgorde aan:
-
Braken
-
Veel drinken
-
Veel plassen
-
Onrustig/overactief gedrag
-
Diarree
-
Een snelle hartslag
-
Een verhoogde lichaamstemperatuur
-
Urineverlies
-
Stijfheid van de spieren
-
Trillen
-
Overdreven reflexen
-
Wankelende zigzaggang
-
Epileptische aanvallen
-
Blauw gekleurde slijmvliezen
-
Coma
-
Overlijden
Opmerking:
Heeft je hond chocolade gegeten (een extra gevaarlijke combinatie is pure chocolade met nootjes) dan is het sowieso verstandig om de dierenarts te bellen. Hoe sneller hoe beter, want zolang theobromine nog niet in het bloed is opgenomen hoe makkelijker in te grijpen.
Tip:
Ook belangrijk om te weten, in cacaodoppen welke vaak in tuinen worden gebruikt zit ook cacao, en deze zijn dus ook gevaarlijk voor de hond!!
Gist(-deeg)
Zowel verse als gedroogde gist zullen een levend deeg vormen. Gist laat deeg rijzen waardoor het in volume toe neemt. Het zelfde kan in de maag van je hond gebeuren als hij het eet, waardoor zijn maag mogelijk op blaast.
Opmerking:
Ook komt er, vooral als het gistdeeg zich in de maag van de hond bevindt, bij het gistingsproces alcohol vrij. Zoals eerder genoemd is dit ook erg schadelijk voor honden.
Mais
Mais is niet echt geschikte groente voor een hond, het bevat behoorlijk wat koolhydraten, is slecht verteerbaar en sommige honden zijn zelfs allergische voor mais. Mais is graan, géén groente!!
Opmerking:
De kolf is levensgevaarlijk, die verteerd niet of blijft in de keel zitten wanneer de hond een groot stuk in/doorslikt!!
Nooit geven om de overgebleven maiskorrels er van af te laten kluiven!!
Melk
Teveel melk kan schadelijk zijn, omdat melk ook lactose bevat. Lactose wordt in het hondenlichaam afgebroken en verteerd door het enzym lactase. Dit enzym is vooral bij jonge pups en jonge honden in grote hoeveelheden veel aanwezig. Pups maken lactase aan om de moedermelk te kunnen verteren. Naar mate de hond ouder wordt en niet meer met moedermelk gevoed wordt, stopt het lichaam vanzelf met het aanmaken van dit enzym. Het enzym is immers niet meer nodig, omdat een volwassen hond van nature geen melk drinkt. De hoeveelheid lactase die het hondenlichaam aanmaakt, neemt vanaf de leeftijd van drie maanden, snel af.
Geitenmelk is lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Bovendien worden essentiële mineralen beter opgenomen uit geitenmelk dan uit koemelk. Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type 1 en coronaire hartziekte bevordert, komt niet in geitenmelk voor.
Opmerking:
Geitenmelk heeft een hoog eiwit- en mineralengehalte en is daarom in nood heel geschikt als vervanging van de moedermelk.
Af en toe een scheutje karnemelk of bio-garde is goed voor de darmflora ook is gebleken dat karnemelk een goede natuurlijke preventie is tegen vlooien en teken.
Orgaanvlees
Zoals maag, nier, lever, pens, … met mate geven wegens de laxerende werking ervan.
Pinda's en noten
Pinda's en noten kunnen veel ellende veroorzaken bij honden. Pinda's kunnen leiden tot (ernstige) diarree maar kan ook een heftige allergische reactie geven die zelfs fataal voor de hond kan worden. Op noten kunnen (giftige) schimmels zitten waar honden erg ziek van kunnen worden.
Macadamia noten staan erom bekent dat ze problemen zoals braken, verhoging, wankelende zigzaggang en sloomheid kunnen geven. Maar ook walnoten moeten vermeden worden omdat ze een hond ernstig ziek kunnen maken. Daarnaast bevatten (bijna alle) noten een hoog gehalte aan fosfor, wat blaas- en nierstenen met zich mee kan brengen.
Pitten van fruit
Bij het opeten van een klokhuis (appel) kan er giftige waterstofcyanide (blauwzuurgas) uit de pitten vrijkomen, dit geldt eveneens voor pitten van perziken en pruimen.
Rozijnen en druiven
Druiven en rozijnen worden vaak gezien als gezonde en voedzame producten, helaas is dit voor een hond niet het geval. Rozijnen en druiven zijn juist erg giftig voor onze Bello's en Fifi's, ze kunnen zelfs zoveel schade aan richten, dat honden eraan kunnen overlijden. De wetenschap is er tot op heden nog niet achter welke stof in de vruchten zo giftig is voor een hond, mogelijk ligt de oorzaak bij bestrijdingsmiddelen maar het kan ook een overdosis van een bepaalde stof in de druif zelf zijn. Druiven in gedroogde vorm (rozijnen) zijn veel giftiger dan een druif die vol sap zit, zo kan een hondje van tien kilo overlijden na het eten van 300 gram druiven, terwijl voor hetzelfde hondje 110 tot 300 gram rozijnen al een dodelijke dosis kan zijn. Het maakt geen verschil of de hond druiven met pit eet of zich tegoed doet aan pitloze druiven, ze zijn allebei even toxisch. Een extra gevaarlijke combinatie is elitehaver, een mix van nootjes en rozijnen.
Symptomen die optreden na het eten van rozijnen en druiven zijn: overgeven, diarree, lusteloosheid, buikpijn, veel drinken, niet eten en rillen. In het ergste geval treed er na enkele dagen nierinsufficiëntie (nierfalen) op en zal een dierenarts het dier uit zijn lijden moeten verlossen door middel van euthanasie. Indien men tijdig hulp in schakelt van een dierenarts bestaat er een overlevingskans.
Ui familie
De "ui familie", de zogenaamde alliumsoorten, beschadigen rode bloedcellen waardoor er vervolgens bloedarmoede zal ontstaan. Bloedarmoede is onder anderen te herkennen aan bleke slijmvliezen, lusteloosgedrag en (te) snelle ademhaling. De rode bloedcellen raken beschadigd door disulfide en sulfoxide die in de alliumsoorten zitten. Symptomen treden niet acuut op, deze dienen zich meestal pas enkele dagen later aan. In sommige gevallen zijn de klachten dusdanig ernstig dat een bloedtransfusie noodzakelijk zal zijn.
Varkensvlees (rauw)
Het eten van rauw varkensvlees kan voor honden dodelijk zijn. Varkens kunnen een virus bij zich dragen die De ziekte van Aujeszky (ook wel Pseudorabiës genoemd) veroorzaakt. Symptomen die bij deze virusziekte horen zijn kwijlen en agressief gedrag waarna ze uiteindelijk zullen sterven.
Opmerking:
Geef uw hond daarom nóóit rauw varkensvlees, zelfs geen klein stukje, er kan altijd een risico bestaan dat het vlees besmet is. Mensen zijn ongevoelig voor het virus.
Vis
Gelieve niet meer dan 1 maal per week.
Opmerking:
Altijd rauw geven want verhitten zorgt voor broze graatjes die kunnen versplinteren.
Vlees
Alle botten moeten RAUW gegeven worden en men gebruikt liefst botten van jonge dieren. Bij volwassen dieren enkel botten gebruiken van niet dragende-delen omdat deze anders te hard zijn en schade aan de tanden kunnen veroorzaken.
Xylitol
Xylitol is een zoetstof die in veel producten wordt gebruikt om suiker te vervangen of om producten zoeter te laten smaken. Indien een hond teveel xylitol binnen krijgt, zal de alvleesklier sneller gaan werken. Een actieve alvleesklier produceert insuline waardoor de suikerspiegel vervolgens zal dalen. Op het moment dat de suikerspiegel te laag wordt, zal het dier gaan overgeven, in apathische toestand komen en zijn coördinatie verliezen. In het ergste geval kunnen er epileptische aanvallen optreden en lever insufficiëntie ontstaan.
Zout
Indien een hond te vaak een snack(je) krijgt voorgeschoteld of gezellig chipjes mee eet, kan hij te veel zout binnen krijgen. Te veel zout leidt in eerste instantie tot veel drinken maar ook braken en diarree zijn symptomen die horen bij een te hoge zoutconsumptie. In zeer erge gevallen, kunnen er epileptische aanvallen ontstaan en kan een hond er zelfs aan overlijden.
Voorbeelden van wat je allemaal wel kunt geven
Eieren
Voer het ei het liefst rauw, zodat alle enzymen nog werkzaam zijn.
Een ei dat rauw is gemakkelijker verteerbaar dan een ei wat gekookt is. Wanneer het eiwit gestold is wanneer het gekookt is levert dat sneller allergische reacties op. Sommige honden vinden het heerlijk om een rauw ei met schil en al op te peuzelen en vinden het echt een traktatie. Je kunt ook het ei met de schil door het eten van de hond prakken. In de schil van een ei zit namelijk veel calcium. Wanneer je een gekookt ei aan je hond geeft, geef deze dan zonder schil. De schil veranderd van structuur tijdens het koken. Dit kan achteraf voor problemen zorgen. De veranderde structuur van de schil kan er namelijk voor zorgen dat deze moeilijker verteerd wordt en zelfs interne bloedingen kunnen veroorzaken.
Opmerking:
Eieren kunnen de salmonella-bacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Volgens het RIVM zijn ongeveer 0.03% van de eieren besmet. Honden en katten worden meestal niet ziek door salmonella, maar voor mensen is het risico groter. Om het risico te verkleinen kun je je handen goed wassen na het aanraken van rauw ei. De meeste soorten salmonella zitten aan de buitenkant van het ei.
Geit/hert/ree
-
Alle niet-dragende botten bijvoorbeeld nek, ribben, schouderblad.
-
Pens
-
Alle dingen die orgaanvlees zijn, ook lever.
-
Spiervlees
-
Kop
Van geit (jong of volwassen) en van een jong hert/ree kunt u alle bovengenoemde items geven, daarnaast alle botten.
Gevogelte
In zijn geheel, eventueel met veren die als ruwe vezel dienen. In stukken: vleugels, nekken, billen, ....
Voorbeelden zijn: kip, eend, kwartel, parelhoen, fazant, eendagskuikens.
Groenten
Komkommer, sla (diverse soorten), tomaat, paprika, bleekselderij, wortel, peultjes, andijvie, witlof, bietjes, pompoen, courgette, waterkers, peterselie.
Opmerking:
Vooral wanneer je rauw vlees geeft, maar ook wanneer je brok geeft waar weinig groenten in zitten, zijn groenten essentieel om te voeren aan de hond. Er zitten belangrijke voedingsstoffen in, waaronder vetzuren, mineralen en vitamines. Honden zijn niét in staat om zelf de plantencellen af te breken van (rauwe) groenten. Honden missen het enzym om het cellulose in de wanden van plantencellen af te breken. Ze kunnen de waardevolle inhoud van de cellen niet verteren, tenzij de celwanden op de een of andere manier vernietigd worden. Cellulose is een vezel, een onverteerbaar koolhydraat in de buitenste laag van de celwanden van groente en fruit.
Tip:
Hierdoor is het belangrijk om de groenten eerste te koken of te pureren voordat je het voert. Dit is belangrijk omdat honden anders de voedingsstoffen mislopen die in de groenten zit: zij kunnen dit namelijk niet uit de groenten halen wanneer plantencellen nog heel zijn. Gebruik hiervoor een blender, keukenmachine of sapcentrifuge.
Let op:
Alle groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren en sommige honden krijgen jeuk en/of diarree van deze groente.
Onrijpe tomaten zijn licht giftig omdat ze ook tomateïne bevatten, een glycoalkaloïde die voorkomt bij alle planten van de nachtschadefamilie, geef daarom tomaten die goed rijp zijn.
Spinazie met mate geven want het bevat de stof oxalate.Wanneer een hond hier veel van binnenkrijgt kan dit nierproblemen veroorzaken.
Sperziebonen vallen niet onder groenten, maar onder peulvruchten. Peulvruchten bevatten anti-nutriënten, dit zijn stoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. De boontjes in de boon zijn in feite 'het kindje' van de boon en hiermee plant de plant zich voort. Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'. Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt. Maar ze zorgen wel voor de activering van het immuunsysteem. En zo ontstaan er laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen zijn nauwelijks in het bloed aan te tonen, maar zijn wel de oorzaak van vele ziekten. Ook bevatten sperziebonen bevatten aardig wat oxaalzuren, wat voor nare blaasstenen kan zorgen op langere duur en bij hoge inname.
Pikante groenten en kruiden kunnen diarree veroorzaken.
Kaas
Kaas is erg zout en bevat veel lactose (een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt, zie melk). Vooral zachte varianten zoals brie en smeerkaas bevatten grote hoeveelheden lactose.
Opmerking:
Ook bevat kaas veel zout, het hoge percentage zout kan de hond misselijk maken. Grote hoeveelheden zout kunnen zelfs leiden tot tijdelijk bewustzijnsverlies bij honden.
Konijn & haas
Alles kunt u geven, eventueel compleet met haren en kop.
Runderen
-
Alle niet-dragende botten bijv. nek, ribben, schouderblad.
-
Strot
-
Kopvlees
-
Snijlingen/spiervlees
-
Pens
-
Alle dingen die orgaanvlees zijn, ook lever.
Van een kalf kunt u alle bovengenoemde items geven, ook alle botten en zelfs de staart.
Rijst
Rijst kan ook zeer goed dienen als de koolhydraatbron in de voeding. De voorkeur gaat uit naar zilvervliesrijst, waarbij het vliesje en kiem nog aanwezig zijn.
Opmerking:
Rijst dient men eerst goed te koken!!
Schaap
-
Alle niet-dragende botten bijv. nek, ribben, schouderblad.
-
Alle dingen die orgaanvlees zijn, ook lever.
-
Pens
-
Kop
-
Spiervlees
Van lam kunt u alle bovengenoemde items geven, daarnaast alle botten.
Vis
Zalm, wijting, tonijn, koolvis, sardientjes, makreel, haring (níet gepekelt), kabeljauw, en tong. Afhankelijk van de grootte van de vis, kunt u deze in zijn geheel geven of de rauwe afvalproducten zoals koppen en filet. Ook de graten kunt u probleemloos geven, deze "tellen" als bot.
Opmerking:
Een hele vis is dus een compleet prooidier, met orgaan, "spiervlees" en "bot".
Overstappen van brok naar rauw vlees
Als de hond momenteel op brokken voeding staat en wilt overschakelen naar rauwe vleesvoeding kun je dat van een op andere dag doen, omdat de vleesvoeding compleet andere voeding is moet het lichaam er even aan wennen en de maagzuur PH waarde moet omlaag want die is nu veel te hoog, maar de aanpassing gaat erg snel.
Hou het even voor de eerste dagen even bij een vleessoort bijvoorbeeld kip dat makkelijker verteerbaar na een paar dagen mag je alles geven, na een week vleesvoeding mag je ook vlees met bot gaan voeren. LET OP : Bot mag je pas na 1 week vlees eten geven omdat de PH waarde eerst moet aanpassen die is momenteel PH-5/6 hiermee lost bot niet op dat is erg waterig en kan een verstopping veroorzaken.
Tijdens het overschakelen naar vleesvoeding kan het zijn dat de ontlasting tijdelijk iets dunner word maar dat komt vanzelf weer goed dat komt door de overschakeling van brok naar vlees. Wat er ook gaat gebeuren is dat de hoeveelheid ontlasting tot wel 40 tot 50% gaat reduceren dat is dus normaal.
Ook goed om te weten is het volgende : honden proberen altijd zo groot mogelijke stukken vlees en bot in te slikken maar dat is normaal want honden hoeven niet te kauwen zoals de mens, bij ons begin de vertering al in de mond wanneer het voedsel vermengd wordt met speeksel. Een hond heeft een glad en slijmerig speeksel wat er alleen maar voor moet zorgen dat een groot stuk vlees soepel naar binnen glijd. Wat ook gebeurt is dat de hond het even terug braakt omdat het niet door het keelgat past ze maken daar meestal ook veel geluid bij maar hier hoef je niet van te schrikken, de hond stikt niet maar het past niet door het keelgat dat is alles hij braakt het even terug slikt opnieuw en weg is de kip......
Een stukje bewustwoording........
Bij de meeste merken hondenbrokken worden chemische anti-oxidanten toegevoegd, die voorkomen in 3 soorten:
BHA(Butyl Hydroxyl) (E320)
BHT(Butyl Hydroxyl Tolueen (E321)
Ethoxquine(E324).
Anti-oxidanten in droogvoer voorkomt dat het voer ranzig word of gaat schimmelen. Deze hoeven niet chemisch te zijn, een combinatie van vitamine C en E doet precies hetzelfde.
BHA(Butyl Hydroxyl) (E320)
BHA is een omstreden stof, in veel landen is het verboden in menselijk voedsel. Uit onderzoek is ontdekt dat deze stof kanker veroorzaakte in tenminste 1 orgaan bij 3 vershillende soorten dieren en dat BHA de bloeddruk verhoogt.
BHT(Butyl Hydroxyl Tolueen (E321)
BHT is een stof die oorspronkelijk werd ontwikkeld om de houdbaarheid van kleurenfilms te verlengen, tevens is het een antioxidant voor oliën en vetten, ook is deze stof in veel landen verboden in menselijk voedsel. In Engeland is er onderzoek gedaan, daaruit is bewezen dat deze stof zorgt voor vergroting van de lever, dat tot gevolg heeft dat er minder enzymen afgegeven worden die het lichaam zo hard nodig heeft.
Ethoxquine(E324)
Ethoxquine is een rubberstabilisator en landbouwbestrijdingsmiddel. Na onderzoek is vastgesteld dat ethoxquine de volgende bijwerkingen heeft: De lever- en nierfuncties kunnen verstoord raken. Darmbacteriën kunnen beschadigd en sterk verminderd worden. Hierdoor raakt de darmflora balans verstoord. De vacht wordt droog en broos, verliest zijn glans en in ernstige gevallen vallen ontstaat er haaruitval. De huid huid wordt in sommige gevallen schilferig, het haar blijft weg en de huid kan zich ontwikkelen als een zgn. olifantenhuid. Dieren hebben veel jeuk en krabben zich, kans op infecties en in ernstige gevallen zelfs kanker.
Er zijn berichten over leverkanker, schildklierkanker en nierfunctiestoringen in samenhang met deze stoffen naar buiten gekomen. Ethoxquine is voor menselijk voedsel binnen de EU verboden.
Producenten van hondenvoer zijn NIET verplicht om deze E-nummers te vermelden. Daarom is het lastig om er achter te komen welke merken wel en niet met deze stoffen werken. Royal Canin en Eukanuba zijn o.a. bekende merken welke veelvuldig deze chemische stoffen toevoegen.
Carnis, Riverwood, Profine en Darf zijn enkele merken welke vrij zijn van chemische toevoegingen. Staat er 100% natuurlijk op, dan kun je er van uitgaan dat het deze stoffen bevat. Overigens is de claim 100% natuurlijk GEEN garantie voor correcte voeding. Tarwe is een 100% natuurlijk product maar GEEN geschikte voeding voor hond of kat.
Waarom eten honden gras ?
Als de hond gras wil eten mag je dit nooit verbieden, ten eerste weten wij nog steeds niet wat de reden is van gras eten, dus kunnen wij nu ook niet zeggen dat mag niet.
Er gaan vele verhalen de ronde, de een zegt dit doet hij om braken op te wekken, een ander zegt weer om te korten aan te vullen. Als een hond gras wil eten om te kunnen braken, waarom zoekt hij dan de brede grassprieten, het wilde gras ? Gewoon gras dat hoog staat gaat een hond ook van braken omdat het slierten zijn dit is moeilijk verteerbaar dus braakt hij het uit.
Maar nee, de hond gaat altijd op zoek naar brede grassprieten, daar zit iets in wat hij nodig heeft, en een hond gaat niet altijd braken hiervan. Het zou goed kunnen dat de hond opzoek is naar zoetstof die hij nodig heeft. Wij mensen hebben ook wel eens dat je een beetje gammel bent, dan nemen we een suiker klontje of druivensuiker en vrij snel voel je je weer OK.
In grassprieten zit de zoetstof fructaan, dit komt voornamelijk voor in de toppen van de grassprieten en honden eten ook alleen maar de toppen er af. Fructaan is een natuurlijke anti vries, dit maakt de grasspriet aan ter bescherming tegen de kou. Als het 5 graden is buiten en met een heldere blauwe hemel is het fructaan gehalte in de grasspriet enorm hoog.
Zolang we niet zeker weten waarom honden gras eten mogen wij dit ook niet verbieden. Om de simpele reden omdat wij zelf niet weten of het goed of slecht is. Een hond weet heel goed wat hij doet, als de mens zich er mee bemoeit gaat het zeker mis, dit is al honderden keren bewezen........
Opmerking:
-
De eerste reden is eenvoudig grazen waarbij je hond lekker op het gras kauwt. Het kan zijn dat de hond dit lekker vindt smaken, het is als een groente voor hem. Dit is niet schadelijk voor de hond.
-
De tweede reden waarom honden gras eten is puur instinctief. Hij eet het gras om het vervolgens weer uit te braken. Meestal gebeurt dit als de hond iets verkeerds heeft gegeten of gewoon misselijk is.
-
Een veel voorkomende oorzaak is ook wormen. Er wordt gedacht dat de lange ongekauwde stukken gras de keel prikkelt om zo de braakreactie op te wekken.
-
Bij honden die altijd ’s ochtends gras eten op een lege maag, kan er ook sprake zijn van een overproductie van maagzuur. Het kan zinvol zijn om deze honden ’s avonds heel laat nog wat te eten te geven.
-
Een andere reden kan zijn om hun vitaminebehoefte aan te vullen, maar deskundigen zijn hier sceptisch over.