Voorafgaand aan het fokken

There are NO valid reason not to health testing. Health testing is a 'tool in the toolbox' to help make better breeding decisions.

 
 
Ons doel van het fokken van rashonden is het fokken van functioneel gezonde honden met de uiterlijke kenmerken en het karakter die specifiek zijn voor een bepaald ras. Verantwoordelijk fokken is niet vermeerderen, maar verbeteren!!

Fokken is gebaseerd op bepaalde gegevens, gecombineerd met ervaring en kennis moet dit leiden tot het gewenste resultaat.

Om dit doel te bereiken kan het testen van de ouderdieren zeer waardevol zijn bij het implementeren van toekomstige fok-plannen zoals bijvoorbeeld het maken van verantwoorde combinaties met betrekking tot het ouderpaar, rekeninghoudend met voor het ras bekende of specifieke aandoeningen. We combineren deze gegevens met onze ervaring en kennis van de voorouders, hoe ze eruit zien, wat hun speciale sterke en zwakke punten zijn, van welke lijn(en) ze komen maar ook de gezondheidstoestand van de ouders zoals genetische ziekten en erfelijke aandoeningen. Een hond blijft natuurlijk altijd een levend wezen. Honden kunnen ondanks alle voorzorgsmaatregelen iets mankeren, maar door een nauwkeurige selectie en het testen van de ouderdieren kan je veel onnodig leed voorkomen. Een fokker bepaalt de toekomst van het ras en de overleving van het ras....

Rasverenigingen stellen aan het fokken van rashonden bepaalde eisen; ook de landelijke vereniging Raad van Beheer die de officiële stambomen uitgeeft doet dat. 

Een utopie in de fokkerij is het fokken van genetisch volledig gezonde honden. Dit is natuurlijk niet haalbaar. Er zijn immers erfelijke aandoeningen die heel veel invloed hebben op het normaal functioneren van een hond en andere aandoeningen hebben slechts zeer weinig of zelfs geen invloed hierop. Het doel moet dan ook niet zijn om genetisch perfectie dieren te fokken, maar zoals reeds eerder gezegd, functioneel perfecte dieren te fokken.

Omdat de genen variëteit belangrijk is moet men wel goed met de uitslagen van deze testen om gaan. Dus niet alleen maar 'vrije' honden inzetten om mee te fokken want die mooie vrije hond kan mogelijk ook allerlei andere ziektes bij zich dragen die een lijder/drager weer niet bij zich draagt. Dit wordt vaak pas na enkele generaties zichtbaar, veel te laat dus om die bloedlijnen, die we uit de fok geweerd hebben, dan nog terug te halen. Een lijder of drager kan dus terdege ingezet worden voor de fok. Een lijder x vrije hond zal alleen dragers geven. Een drager x vrije hond zal dragers en vrije pups geven. Deze pups kunnen al in het nest getest worden. Als men dan een vrije pup aanhoud elimineer je en is de genenvariëteit gespaard gebleven. Dit is van levensbelang voor het voortbestaan van het ras en het onnodig verlies van kwalitatief goede honden én om een verkleining van de genenpool voorkomen.

 

Wij fokken met de intentie om een gezond ras te  behouden en waar nodig en mogelijk is het verbeteren van onze geliefde rassen.

Onze Pugs worden getest op:                          Genetische testsen:

- Degeneratieve Myelopathie (DM)

- Malignant Hyperthermia (MH)

- Pug Dog Encephalites (PDE) / Necrotizing Meningoencephalitis (NME)

- Primaire Lens Luxatie (PLL)

- Pyruvaat Kinase Deficiëntie (PKD)

- May-Hegglin anomaly (MHA)

Lichamelijke testen:

- Hemivertebrae Screening (HV)

- Spondylose

- Heupdysplasie

- Patella Luxatie 

- Scopie (keel & luchtwegen & slokdarm)

- ECVO Test 

- Bullenkeuring door Dierenkliniek Sleeuwijk gespecialiseerd in de brachycefale rassen (kortsnuiten).

 

Onze Ca de Bou's worden getest op:

- Elleboogdysplasie 

  OCD  = (Osteochondritis dissecans): het loslaten van een stukje kraakbeen van de bovenarm.

  LPC   = (Los processus coronoïdeus): het loslaten van een stukje bot van de ellepijp.

  LPA   = (Los processus anconeus): het loslaten van een stukje bot op een andere plaats van de ellepijp.

  Ing    = Incongruentie: een niet goed "passend" gewricht door een te lange of te korte ellepijp ten opzichte van het 

               spaakbeen.

- Heupdysplasie

De genetische testen worden uitgevoerd door Laboklin. 
 
 
De lichamelijke testen en onderzoeken worden uitgevoerd door AniCura Dierenkliniek Sleeuwijk.
laboklinnl_logo.png
logo.png
logo_rvb_horizontaal_rgb_diap.jpg
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now