

Before we start breeding .....
Only purebred because the standard was written to protect the breed.....

There are NO valid reason NOT to health testing.
Health testing is a 'tool in the toolbox' to make better breeding decisions.
Sometimes puppies are in a high demand and not many people are been willing to wait - or people have felt entitled to be guaranteed a puppy out of a planned litter. We putting a lot of effort to breed and the fact is that breeding is biology, not to build a toy. That is to say, we are not mass-producing puppies. We are driven by purpose and passion for our breed which is why, while we plan to have litters, sometimes nature throws stones in our way... or several stones. Bitches don't conceive, puppies reabsorb, there may only be a singleton puppy, and sometimes we decide that our chosen 'keeper puppy' is better suited for a certain type of home due to its temperament or qualities. With rare breeds especially, it is important that people be patient,VERY patient, as it may take months to years before a litter is on the ground and available. We are not driven by the push and pull of supply and demand. We breed for purpose, not for profit. Our puppies have a proven pedigree and a known genetic history of health and quality because our goal of breeding purebred dogs is to breed functionally healthy dogs with the physical appearance and the specific character to a particular breed.
Fokken is gebaseerd op bepaalde gegevens, gecombineerd met ervaring en kennis moet dit leiden tot het gewenste resultaat.
Om dit doel te bereiken kan het testen van de ouderdieren zeer waardevol zijn bij het implementeren van toekomstige fok-plannen zoals bijvoorbeeld het maken van verantwoorde combinaties met betrekking tot het ouderpaar, rekeninghoudend met voor het ras bekende of specifieke aandoeningen. We combineren deze gegevens met onze ervaring en kennis van de voorouders, hoe ze eruit zien, wat hun speciale sterke en zwakke punten zijn, van welke lijn(en) ze komen maar ook de gezondheidstoestand van de ouders zoals genetische ziekten en erfelijke aandoeningen. Een hond blijft natuurlijk altijd een levend wezen. Honden kunnen ondanks alle voorzorgsmaatregelen iets mankeren, maar door een nauwkeurige selectie en het testen van de ouderdieren kan je veel onnodig leed voorkomen. Een fokker bepaalt de toekomst van het ras en de overleving van het ras....
Rasverenigingen stellen aan het fokken van rashonden bepaalde eisen; ook de landelijke vereniging Raad van Beheer die de officiële stambomen uitgeeft doet dat. Zo controleert de Raad de welzijnsregels en onderzoeken als er stambomen voor een nest pups wordt aangevraagd door de fokker. Zoals bijvoorbeeld: 12 maanden tussen ieder nestje, teefje maximaal 5 nestjes, ( als je dat al zou willen) niet eerder een nestje voor een bepaalde leeftijd, geen nestje meer na het bereiken van een bepaalde leeftijd ....ect.
Een utopie in de fokkerij is het fokken van genetisch volledig gezonde honden. Dit is natuurlijk niet haalbaar. Er zijn immers erfelijke aandoeningen die heel veel invloed hebben op het normaal functioneren van een hond en andere aandoeningen hebben slechts zeer weinig of zelfs geen invloed hierop. Het doel moet dan ook niet zijn om genetisch perfectie dieren te fokken, maar zoals reeds eerder gezegd, functioneel perfecte dieren te fokken.
Omdat de genen variëteit belangrijk is moet men wel goed met de uitslagen van deze testen om gaan. Dus niet alleen maar 'vrije' honden inzetten om mee te fokken want die mooie vrije hond kan mogelijk ook allerlei andere ziektes bij zich dragen die een lijder/drager weer niet bij zich draagt. Dit wordt vaak pas na enkele generaties zichtbaar, veel te laat dus om die bloedlijnen, die we uit de fok geweerd hebben, dan nog terug te halen. Een lijder of drager kan dus terdege ingezet worden voor de fok. Een lijder x vrije hond zal alleen dragers geven. Een drager x vrije hond zal dragers en vrije pups geven. Deze pups kunnen al in het nest getest worden. Als men dan een vrije pup aanhoud elimineer je en is de genenvariëteit gespaard gebleven. Dit is van levensbelang voor het voortbestaan van het ras en het onnodig verlies van kwalitatief goede honden én om een verkleining van de genenpool te voorkomen.
Onze Pugs worden getest op: Genetische testsen:
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Malignant Hyperthermia (MH)
- Pug Dog Encephalites (PDE) / Necrotizing Meningoencephalitis (NME)
- Primaire Lens Luxatie (PLL)
- Pyruvaat Kinase Deficiëntie (PKD)
- May-Hegglin anomaly (MHA)
Lichamelijke testen:
- Hemivertebrae Screening (HV):
-
Scoliose: een zijwaartse vergroeiing van de ruggenwervelkolom.
-
Kyfose: een overmatig bolle rug, ook wel een bochel genoemd.
-
Lordose: een overmatig holle rug.
-
Spondylose: slijtage wervelkolom.
- Heupdysplasie.
- Patella Luxatie.
- Scopie (keel & luchtwegen & slokdarm).
- ECVO: Ogen test.
- Bullenkeuring door Dierenkliniek Sleeuwijk gespecialiseerd in de brachycefale rassen (kortsnuiten).
Onze Ca de Bou's worden getest op:
- Elleboogdysplasie
OCD = (Osteochondritis dissecans): het loslaten van een stukje kraakbeen van de bovenarm.
LPC = (Los processus coronoïdeus): het loslaten van een stukje bot van de ellepijp.
LPA = (Los processus anconeus): het loslaten van een stukje bot op een andere plaats van de ellepijp.
Ing = Incongruentie: een niet goed "passend" gewricht door een te lange of te korte ellepijp ten opzichte van het
spaakbeen.
- Heupdysplasie
Zowel de test voor heupdyplasie als elleboogdysplasie laten wij 'officieel' beoordelen. 'Officieel' impliceert een oordeel volgens de F.C.I. richtlijn en normen.